BMI, er det et godt verktøy?

Det er mye jeg ser frem til når jeg en gang om et års tid har blitt slank. Legg merke til at jeg ikke skriver tynn, tynn kommer jeg aldri til å bli. Min BMI kommer alltid til å si at jeg er over normalen tjukk.Jeg så en gang et intervju med Erik Thorstvedt i en avis (eller var det på tv?), der BMI var tema. Han sa da at han i mange år hadde hatt alt for høy BMI i forhold til tabellene. Nå vet jeg at han (garantert) har mer muskler enn meg, men det er likevel en trøst. Thorstvedt og meg liksom, karene som ser helt ok ut, selv om BMI’en er i overkant av det som anbefales. Det er ikke nå, men jeg ser fram til det.Nå har jeg nevnt BMI 5 ganger uten å forklare hva det er. Det står for body mass index, og går enkelt fortalt ut på hvor tung du er i forhold til høyden. Selve formelen er vel vekt delt på kvadratroten av høyden. Jeg mener at BMI er en indikator, men den kan være veldig upresis.Noen ankepunkter:1) Den skiller ikke mellom muskler og fett.
Muskler veier mer enn fett, og du kan lett få en høy BMI dersom du har mye muskler. Bodybuildere kommer veldig dårlig ut på skalaen.

2) BMI tar ikke hensyn til hvordan man er bygget.
Mange bruker dette som en unnskyldning, “jeg er grovt bygget, med stor beinmasse”, som regel er dette bare tull, men en viss forskjell er det jo på folk.

3) Det er en måletabell for alle folkeslag
Nå har det kommet noen få justeringer rundt dette, bl.a. så har Japan justert sin skala, men å si at for eksempel mongoler og nordmenn er likt bygd, er bare faktafeil.

4) “Tynnfeite” vil ha en lav BMI.
Med “tynnfeite” tenker jeg på slanke/magre personer som slettes ikke er sunne,  de er ikke-trenende røkere som i all hovedsak lever på junkfood, det finnes en del av dem også.

Konklusjon:
En kan ikke gre alle over en kam, de som laget skalaen har ikke tatt hensyn til variasjon i befolkningsmassen. Det BMI kan brukes til er å indikere om du er overvektig/undervektig.

I min situasjon akkurat nå så er jeg i øvre del av skalaen, og da tar ikke tabellen feil, jeg er skikkelig tjukk…men det trenger jeg strengt tatt ikke en BMI tabell for å forstå.

Legg inn en kommentar