«Det er jo bare å spise færre kalorier enn kroppen trenger»

 

Really? Så enkelt altså? Så vanskelig altså?
 
Konseptet kalori er ikke så vanskelig. En kalori er et mål på energiinnholdet som finnes i gitte matvarer. Et gram protein er 4 kalorier, et gram karbohydrater er også 4 kalorier. Et gram fett er rett rundt 9 kalorier, alkohol er ca. 7 kalorier pr. gram og fiber er 2 kalorier grammet (som oftest).
 
En kilo fett er da ca. 9000 kalorier. Så teorien er at for hver 9000 kalorier vi klarer å kutte i slankekuren vår, er en kilo fett tatt av. Hvis jeg kutter 1000 kalorier dagen så tar det meg altså  9 dager å ta av en kilo. Det er to måter å gjøre dette på: Spise mindre og trene mer. Så enkelt er det, så enkelt at det ikke virker.
 
Forbrenning er en kompleks ting og avhenger blant annet av hva vi spiser, mengden vi spiser, hormoner, trening, stressnivå  og i tillegg så har vi sparebluss. Sparebluss er når kroppen forstår at vi er på diett og gjør alt den kan for å spare energi, dvs. kalorier. Enkelt sagt så kan vi si at jo mindre vi spiser jo mindre ønsker kroppen vår å bruke. Det er klart vi kan gå så langt ned på kaloriinntaket at den er nødt til å tære på reservene, men hva skjer da når vi skal begynne å spise normalt igjen? Jo, kroppen tar til seg alt vi putter in i et alarmerende tempo. Dette er selve årsaken til yoyo-slanking ( i hvert fall hos meg). Eller er dette riktig? Er sparebluss en myte?
 
I tillegg til alt dette så ønsker vi jo at kroppen skal forbrenne av fettreservene våre og ikke røre musklene. Muskeltap er svært vanlig når slankekurene blir for ekstreme
 
Det er to ting vi ønsker
Å finne balansepunktet der kroppen ikke forstår at vi slanker oss og forbrenner kalorier i så høyt tempo som mulig, og at det vi forbrenner er fett.
 
Er dette mulig?
Noen mener det. En ting en i hvert fall begynner å bli enige om er at det er gunstig å begrense inntaket av karbohydrater til fordel for et mer proteinbasert kosthold. Kroppen brenner først tilgjengelige karbohydrater, deretter tar den fett og så proteiner (muskler).
 
En annen måte å få kroppen til å forbrenne fett er å trene aerobisk innenfor fettbrenningssonen. Å beregne hvor en forbrenner mest fett kan regnes ut, når hjertet jobber på mellom 60-70 prosent av sin maksimale kapasitet forbrenner kroppen mest fett. Ved hjelp av en pulsmåler kan man finne sin makspuls og så trene på 60-70 prosent av denne. Dette er ikke like gunstig for å bedre utholdenheten dvs. få opp kondisjonen, men her er det fettforbrenning vi er ute etter.
 
Det blir i tillegg også sagt at ved å spise proteiner så bruker kroppen forholdsvis mer kalorier for å forbrenne dem enn ved sukker inntak, dette betyr at vi på mange måter får gratis poeng i forbrenningsregnskapet ved å spise proteinholdige matvarer. Jeg er usikker på hvor mye dette utgjør og det er det mange smartere folk enn meg som også er.
 
Det som er sikkert er at en er mett lengre dersom man spiser proteiner i stedet for sukker.
 
Disse tankene er bare for at ingen skal tro at en kalori alltid er en kalori, så enkel er bare ikke verden.

 

Legg inn en kommentar