En kveldsspisers bekjennelser

 
Jeg har vært innom det før, og jeg kommer nok til å komme innom det flere ganger. Jeg spiser  for mye for sent om kvelden. Noen ganger er det en følelsesmessig trigger som setter i gang spisingen, andre ganger skjer det uten noen tilsynelatende årsak. Nå er det slik at jeg tror på årsak og virkning, jeg tror alle handlinger skjer av en grunn. Bevisst eller ubevisst. Siden jeg i mange av mine kveldsraid i kjøleskaper er tilsynelatende uforklarlige, så må de være ubevisste, logisk eller? Spiser jeg fordi jeg kjeder meg? Nei, jeg kjeder meg aldri. Fakta faen, og irriterende for folk rundt meg, men jeg kjeder meg aldri.
 
Altså blir jeg styrt av noe jeg ikke helt vet hva er. Jeg har forsøkt å tenke om det er når jeg er lei meg (noe som det kan være, men ikke et mønster) eller når jeg er glad. Det er like ofte begge deler, noe som jo kan tyde på at sinnsstemningen ikke har noen betydning. Kanskje det rett og slett bare er det at kroppen sier i fra at nå må den få næring.
 
Hvilke dager skjer dette? Jo, ofte skjer det etter intense/travle dager enten på jobb eller hjemme. Ofte skjer det på dager jeg, frem til jeg knekker, føler at jeg har gjort det veldig bra slankemessig. Det kan synes som om dette er mønsteret jeg har sett etter. Jeg får en helt spesiell følelse de dagene, huden kjennes stram i ansiktet, dobbelthaken kjennes betydelig mindre og jeg kjenner meg litt manisk (går det an å si “litt manisk”?). Svært ofte så skjer det en dag som følger av en veldig bra slankedag (eller to).
 
Alt det jeg lister opp her tyder på at det som skjer er at kroppen skriker etter næring. Det som virker så uforklarlig til å begynne med, ser mer innlysende ut nå.
 

Det tristeste med alt dette er at flere undersøkelser har vist at såkalte “late night snackers” legger enda lettere på seg enn andre, bummer. Det er faktisk bevist at det å spise sent fører til enda mer vekt:   “…the timing of food intake itself may play a significant role in weight gain”

Opp til dobbelt så mye! (…men det finnes ganske mange undersøkelser som også viser at tidspunktet er uvesentlig (se lengre ned i posten), så hvem vet?)
 
«How or why a person gains weight is very complicated, but it is clearly not just calories in and calories out,» said Fred Turek, from the Northwestern’s Center for Sleep and Circadian Biology, where the research took place.
 
Dette har jeg sagt tidligere, kalorier inn er pokker meg ikke like enkelt som kalorier ut. Dette er ikke enkel matte, ligningen har en rekke ukjente og kjente faktorer.  Forskerne håper nå at de kan finne ut mer om hvordan hele prosessen virker. De mener at søvn, hormoner og kroppstemperatur også er viktige faktorer i denne mystiske og merkelige ligninger som viser hvordan vi legger på oss.
 
Så det finnes altså studier som sier at det ikke er likegyldig når på døgnet vi inntar maten vår, jeg skal anstrenge meg enda mer for å forsøke å få i meg det jeg skal før 19.00 hver dag. Det er ikke alltid det vil gå bra, men jeg skal forsøke. Det blir også påpekt at dersom vi skal/må spise sent så er ikke raske karbohydrater det vi bør satse på. Dette visste jeg fra før, og har på den måten gitt meg selv lov til å spise fett og proteiner, idiotisk av meg, men jeg lurer meg selv (er smart på det området ser du!). (…men jeg har også lest at hvis du absolutt må ha karber så er det best å spise dem sent, hvafaen! Hvordan skal en enkel sjel forstå dette her?)
 
Hva må jeg gjøre for å unngå dette?
 
1) Spise en mer tilfredsstillende middag, spise litt mer til middag også kanskje
2) Spis en god kopp suppe eller te (men det finnes noen te sorter som kan virke oppkvikkende, ikke så gøy sent om kvelden)
3) Spis et eple, ikke for mye karbohydrater og bra med fiber (lite kalorier og mettende også)…men jeg blir så sulten av å spise epler!
4) Puss tennene, det ligger liksom innebygd i oss at vi ikke skal spise etter å ha pusset tennene.
5) Drikk mer vann, mange ganger er vi bare tørste når vi tror vi er sultne.
6) Gjør noe som får tankene bort fra mat, ring noen, gå en tur eller noe annet. Å sette seg å se tv er ikke noe sjakktrekk for meg, da kan jeg spise uten å tenke meg om.
7) I helgene må jeg være obs på å ikke drikke for mye alkohol, da det setter i gang oksehungeren.
8 ) Kvitt deg med usunn snacks, dette virker ikke helt på meg da jeg stort sett spiser sunne ting i usunne mengder, hehe

 

Legg inn en kommentar