Kilo på og kilo av

funny-bacon-burger-and-a-diet-coke
Det er nok viktig å tenke på at det er et maratonløp vi er involvert i, det å snuble betyr ikke at løpet er tapt, tilbakeslag trenger ikke bety at vi må bryte.

Du kan ta deg selv i nakken og fortsette, fortsett enda litt bedre, enda mer intenst.

Grunnen til at jeg skriver dette i dag er selvsagt at jeg begynner å bli nervøs for å veie meg på søndag, det er lett å bli nedslått, men jeg har bestemt meg for å forsøke se for meg en oppgang slik at jeg kan takle det hvis det kommer. Det er kanskje ikke så farlig at jeg får meg et lite slag i trynet allerede nå, jeg tror jeg skal bli vant til det…Jeg vet hvorfor jeg har slike tanker, jeg har ikke gjort så veldig mye galt. Tror det er fordi jeg har satt opp en kalender i dag, med antall kilo jeg må ned hver uke for å nå målene mine, ganske tøffe mål… Jeg ha gått ned en kilo til søndag, helst en og en halv for neste uke blir tøffere.Vi må ikke la tilbakeslag stoppe fremgangen, det er bare en liten forsinkelse. Hvis vi har oppført oss dumt, har tatt en tur innom McDonalds, kjøpt en ekstra stor meny med McTasty (dressingen på den er bare så forbanna god!), legg det bak deg!

Eller, mye bedre,  la det være en grunn til å gjøre en bedre innsats i dag. Det er ikke noe å være stolt av , men det er ikke noen grunn til å ta livet av seg heller. Legg inn et ekstra gir.

Dette at vekta varierer så mye fra dag til dag, hvordan kan det ha seg?

Slike vektvariasjoner er noe av det mest frustrerende med en slankekur. Kall det gjerne en livstilsendring, det er jo det også. Jeg føler bare at slankekur er mer riktig akkurat i nå.  Du er klar for en skikkelig vektnedgang når du hopper oppå badevekten, men ikke bare har du IKKE gått ned, du har fanden meg gått opp!

Den eneste trøsten er at dette faktisk er helt normalt.  Det er en lang rekke faktorer som spiller inn, alt fra vannansamling (pga. blant annet høyt saltinntak), hormonelle endringer, forstoppelse eller at vi har spist et digert måltid.  Det er jo slik at selv om en matvare ikke innholder nevneverdig med kalorier så har den jo en egenvekt. Å spise en kilo gulrøtter og så veie seg, blir som å holde en kilo gulrøtter i nevene når en trør på vekta. Det kan faktisk også være slik at hvis vi drikker for lite vann så vil kroppen spare på det vannet den får. Derfor er det viktig å drikke nok.

Alle har også det som blir kalt et glykogenlager i leveren og musklene, dvs. et karbohydratlager (+vann) som kroppen bruker for å ha rask energi tilgjengelig. Dette lageret kan i henhold til forskjellige kilder inneholde ca. 450 gram.  Dette lageret kan være mer eller mindre fylt opp og derfor påvirke vår daglige vekt, alt etter inntaket av karbohydrater/sukker.

Det vi må huske på er at for å legge på oss en halv kilo så må vi ha et kalorioverinntak på ca. 4000 kcal, det er svært usannsynlig at du har hatt det fra en dag til en annen. Jeg har sagt at jeg veier meg daglig, og akkurat dette er hvorfor det er tåpelig. Det er nedslående å få en slik oppgang hvis vi tar det for seriøst.

Jeg har faktisk opplevd at vekten har variert mer enn 3,5 kg mellom to dager. Trøsten er at permanent vektoppgang er en mye mer gradvis prosess. Det beste er kanskje å bare veie seg ukentlig likevel…Det viktigste er uansett å ha en sunn skepsis til variasjoner i sin egen vekt, og heller se om trenden er opp- eller nedadgående.

Etter en stund med diett finnes det metoder for å sjekke nedgang som kan være mye hyggeligere enn å veie seg, klær som plutselig passer mye bedre, centimeter som forsvinner rundt omkring på kroppen. Dersom vi trener er det også et poeng at muskler veier mer enn fett (jepp, fakta).

Hvorfor var jeg tyngre i dag enn i går, spør jeg noen ganger? Svaret kan være at å forsyne seg med middag tre ganger bør sikre en sånn ca. halvt kilos vektoppgang…

Legg inn en kommentar