Å sette mål for slankekuren

“Den største faren for de fleste av oss er ikke at vi sikter for høyt og ikke treffer målet, men at vi sikter for lavt og at vi når det” – Michelangelo

 

Jeg har lest meg opp på temaet målsetting, ganske mange bøker har blitt lest, men faktum er fortsatt dette: Jeg sliter med å sette meg mål (og jeg sliter med å nå mine mål).
Rettelse: Jeg har mislyktes forferdelig i å nå de målene jeg har satt. Jeg tror at jeg ubevisst, og delvis bevisst, saboterer mine muligheter til å klare dem. Jeg må gjøre noe annerledes, men hva?Jeg har lest to bøker av Tom Venuto (http://www.burnthefatblog.com/). På meg så virker det som om han vet hva han snakker om. Han har noen fine tanker om å sette seg mål.

 

Han sier at jeg trenger klart definerte, nedskrevne mål. Jeg mener at jeg alltid har hatt det, men jeg valgte å lese videre, og jeg skal forsøke å følge rådene hans.
Kanskje jeg har feilet når det gjaldt “klart definerte” (antakelig). Jeg har alltid skrevet ned målene mine, ikke på papir men på skjermen (det nye “papiret” ikke sant?).
Jeg må lære meg å være mye mer spesifikk, jeg må skrive ned NØYAKTIG hva som er målene mine! Som tidligere nevnt så er jeg ganske sikker på mine kunnskaper om vekttap, og jeg har slanket meg i ca. 25 år. Så jeg er altså klar over at det å vite hva man skal gjøre ikke alltid er nok, men jeg velger å tro at det er en fordel.

Hvorfor i helsikke er de da så vanskelig for meg å ta av eller sagt på en annen måte, å nå mine mål?
Hvordan bruker jeg kunnskapen min i praksis, hvordan kan jeg forandre meg? Jeg må gjøre noe feil på et eller annet nivå, for jeg har gjort alt det som bøkene mine har fortalt meg at jeg skal gjøre. Jeg må forandre tenkesettet mitt, for å sitere den store Dylan: Gotta change my way of thinking.

Venuto skriver at et mål er “broen” mellom det å vite hva man skal gjøre og å gjøre det man vet.

Det kan tenkes at han er inne på noe…Det kjennes rett.

Det er tankesettet som må endres i en mer positiv retning. Jeg har vært (og er) alt for negativ til forandring og slanking. Jeg bestemmer meg her og nå for å være en mer positiv person. Hallelujah!

Ikke bare skal jeg slankes, jeg skal like det også! Veien skal være en positiv opplevelse, og jeg skal starte å tro på mine egne mål. Jeg har mye bra i livet, er gift med en flott kvinne, har tre kjekke unger, har mange gode venner og jeg har en utfordrende og interessant jobb. Jeg har bare så himla lyst til å være mer komfortabel med meg selv. Jeg har lyst å begynne å like meg selv igjen.

Jeg vil forsøke å bruke T. Venuto sine ideer om målsetting. Jeg liker måten han legger frem ting på.

1) Sett spesifikke mål
Ikke bare at jeg har lyst å ta av, men mye mer presist: Jeg skal ta av 50 kg dette året.

2) Sett målbare mål
Antall kilo er målbart, jeg vil i tillegg ta bilder og legge ut cm. mål sammen med innveiingene. Det er lett å glemme at dette kan være vel så presist og ofte mer motiverende enn kilo.

3) Sett store mål
50 kg er faen så stort, og ganske skremmende i grunnen.

4) Sett en realistisk deadline
Jeg tror at 50 kg er realistisk, kanskje i tøffeste laget men mulig. Jeg sier bare: les sitatet øverst i dette innlegget.

5) Sett både langsiktige og kortsiktige mål
Jeg skal senere lage en liste med mål, senere i dag, det lover jeg. Ah, helsikke, jeg gjør det like godt nå:

mitt ultimate langsiktige mål er: Å ha en sunn livsstil  og en sunn vekt.
– mitt årsmål er: å slanke meg 50 kg.

 • – mitt 100 dagers mål er:
  å slanke meg 25 kg
  og trene regelmessig (3 ganger i uken).
  …men jeg skal gå tur hver dag.
  drikke 8 glass vann hver dag
  slutte å drikke lettbrus
  kun 3 kopper kaffe pr. dag (helst tidlig på dagen)
  ta vitaminer og mineraler hver dag
  ta omega3 hver dag
  sove 7 timer hver natt
  stå opp 6:30 hver dag
  kutte ut karbs (så og si)
  skrive to blogginnlegg hver dag
  ta av ca. 150g hver dag

mitt ukentlige mål er:
å slanke meg 1 kg hver uke
og å ha to fastedager hver uke
på sikt skal jeg ha to faste kjøttfrie dager i uka

Jeg skal sette meg som mål å ikke sammenlikne meg med andre men heller forsøke å bli et bedre menneske enn det jeg tidligere var. Det dette betyr er at jeg skal være glad for all vektnedgang og for hver positive endring jeg klarer å få til. Jeg skal se fremover og etterstrebe å bli bedre for hver dag.

6) Etablering av følelsesmessige årsaker for å ønske måloppnåelse.
Oh shit, nå skal vi føle også. Jeg hater det, og det er nok litt av problemet (mye av problemet også kanskje), og årsaken til at jeg har mislykkes så mange ganger før.
Men ok, her er fakta: Hvorfor vil jeg ned i vekt? Jeg vil ikke dø (enda), jeg vil se barna mine vokse opp. Jeg vil være attraktiv for kjæresten min. Jeg ønsker ikke å gå rundt med vondt i ryggen og å være så jævla trøtt hele tiden. Jeg har lyst å se bedre ut i badeshorts. Der, jeg sa jeg det!

7) Pass på at målene ikke er i konflikt med hverandre.
Det er de ikke. Jeg skal først bli slank, så skal jeg få litt mer muskler og bli i bedre form.

8 ) Skriv ut målene, og ta med listen som en påminnelse.
Ok, jeg skal forsøke, men jeg husker dem og det blir litt for klamt for meg. Jeg kan bare ikke gå rundt å heie på meg selv hele tiden!

9) Les listen og tro på den, minst to ganger om dagen.
Ja, det skal jeg klare, jeg går bare inn på siden og leser der. Jo mer jeg gjør dette jo sannere blir målene.

10) Visualiser målene.
Oh yes! Jeg ser så bra ut! Jeg skal visualisere hver dag, så ofte jeg kan.

Der er de, målene mine. De iverksettes umiddelbart.

Legg inn en kommentar