Slanking og vin

Slanking og rødvin

Vi liker alle å unnskylde de dårlige vanene våre, og når det kommer forskning som viser at vin (særlig rødvin) er sunt, ja da er jeg en ivrig leser.

Påstanden om at vin er bra for oss er ikke ny. Gamle historiske skrifter forteller om vin brukt til medisinske formål, Bibelen sier også i 1.Tim 5:23 ”Drikk ikke lenger bare vann, men bruk litt vin for din mage og for de sykdommer du så ofte lider av.”  Mye kan sies om vin og religion, men det får vente til en annen gang.

Det finnes en rekke bøker om det å bruke vin i slanking. Den beste og mest oppdaterte forskningsmessig er: The Red Wine Diet av Roger Corder.

I korte trekk går denne dietten ut på å spise mest mulig likt som de gjør rundt middelhavet, uten å tenke for mye på fett og kaloriinnhold. Svært likt den såkalte middelhavsdietten. Det som skiller rødvinsdietten fra denne er selvsagt fokuset på vin som aktiv ingrediens og velgjører.

Corder sier at rødvin inneholder stoffer som er bra for oss på mange måter. Vin inneholder stoffer som hindrer såkalte frie-radikaler i å ødelegge friske celler.  Forskning sier også at rødvin inneholder så mye helsebringende antioxidanter at de minsker risikoen for hjertelidelser. De er med på å beskytte og bygge opp igjen blodlegemer, og hindrer at fett lagres langs veggen i blodårene. Vin er også mildt blodfortynnende, som kan hindre slag og infarkt. Corder, som har 25 års erfaring som forsker, påpeker at dette ikke gjør at du kan drikke så mye du vil, men et par glass daglig for kvinner og 3-4 glass for menn er gunstig.

Andre påviste fordeler er: Gunstighet i forhold til å hindre utvikling av visse kreftformer. Det er også påvist at aldringssymptomer påvirkes i samme retning  som kalorirestriksjon, dvs. aldring utsettes.

Hvis vi tror at det er slik at å drikke vin smelter bort fettet, så er det feil. Vi må se mer helhetlig på det, og ikke få så dårlig samvittighet om vi koser oss med et par glass vin til maten. Tvert i mot: Det er bra for oss.

Roger Corder: “I warn you that you should not pick up The Red Wine diet if you’re looking for another fad diet or overnight weight fix. The Red Wine Diet offers a gradual and holistic approach to living a longer, healthier life – where weight loss is one of the many benefits over time.”

De bra stoffene i vin kommer fra stilken, kjerner og drueskallet, de såkalte tanninene. Stoffene finnes i noen hvitvin også, men måten hvitvin fremstilles på (der stilk, skall og kjerner tas ut etter kort stund) gjør at det er rødvin som er gunstigst.

Corder:  “wine drinkers who hope to be rewarded with the maximum protection from heart disease should start seeking out wines with firmer tannins”

Jeg har kjøpt og lest boken til Corder, den er ok men ikke kjempegod. Den er interessant og gir en forskers synspunkt på dette emnet. Den er nyttig til oppslag, men jeg kommer ikke til å følge rødvinsdietten. Jeg har ungdommer i huset som skal kjøres hit og dit. Det er ikke praktisk å følge en slik diett. MEN jeg skal slutte å ha dårlig samvittighet fordi om jeg drikker en flaske vin i helgene.

“Salute a cent’anno”  (helse i hundre år!) – Italiensk skål.

Legg inn en kommentar