Vann som slankemiddel

Det står mange steder at vi skal drikke minst 8 glass vann om dagen når vi slanker oss. Jeg har i hvert fall 10 bøker som sier dette, pluss en lang, lang rekke med blogger og helsenettsteder. Hva er det som gjør vann til et sånt effektivt slankemiddel? Og hvorfor akkurat 8 glass?

 

Appetittdemping.
Det finnes en  studie fra Virginia Tech (2010) som viser at vann er meget effektiv til å dempe appetitt. I studien sies det at i en gruppe på ca. 50 personer som går på en lavkaloridiett vil de personene som drikker to glass vann før måltidet ta av ca. 7,5 kg mot ca. 5 kg for de som ikke drakk vann før måltidene. Undersøkelsen varte i 12 uker. Dette visste jeg jo fra før, men det er greit å få det bevist vitenskapelig (selv om gruppen med forsøkspersoner var liten). Jeg tror også at resultatene ville vært enda  større med folk som spiste normal mat.

 

Fører vann til høyere forbrenning?
Jeg kan ikke finne forskning som sier dette, men det er ganske mange bloggere som hevder at dersom vi drikker kaldt vann så bruker kroppen energi for å varme det opp, altså forbrennes det ekstra kalorier. Hmm, skeptisk.Vann flusher ut avfall fra kroppen vår.
 
Vann hjelper nyrene å skylle ut avfallsstoffer under en slankekur. Dette er sant, men det er jo grenser for hvor mye vann nyrene trenger. Jeg har sett ernæringseksperter  angi ca. 9 glass for kvinner og 13 for menn, men da er alt vann tatt med (også vanninnholdet i mat og andre drikker enn rent vann). Så det er viktig å få i seg nok vann, dehydrering er ikke bra hverken om man slanker seg eller ei. Dersom vi ikke drikker nok vann, må leveren hjelpe nyrene med utskilling av dritt. Da får ikke leveren gjort en av de andre viktige oppgavene sine, nemlig å gjøre om lagret fett til energi som vi kan bruke. Dette fører til at vi lagrer fettet og vektnedgangen stoppes. Ikke det vi vil i det hele tatt.
 
Vannansamling.
Dersom kroppen vår får for lite vann oppfatter den det som et signal om at det er lite vann tilgjengelig, og den begynner å holde på vannet. Dette er jo ikke fett, men det viser på vekten likevel. Hvordan skal vi så unngå dette? Jo, ved å drikke mer vann forteller vi kroppen at vi har bra med vann tilgjengelig. Da starter kroppen å skille ut vann igjen.
En annen ting som kan få oss til å lagre vann er saltinnholdet i maten. Jo mer salt du spiser, jo mer vann vil kroppen holde på for å kunne løse det opp. For å kvitte dette saltet finnes det en løsning: Drikk mer vann (og pass på saltinnholdet i maten du spiser).
 
Fordøyelse.
Vann hjelper også på fordøyelsen, det blir lettere å gå på do. Når vi går på do så skilles avfall ut, noe av dette avfallet er resultater av fettforbrenning som skal ut av kroppen. Mindre forstoppelse er lik mer vekttap.Erfarne slankere sverger på at vann hjelper mot hengeskinn etter slankekurer og at det også hjelper oss å få en fin og naturlig hud.

Det er også viktig å tenke at en får i seg enda mer veske når en trener eller når det er veldig varmt.

Vann er altså svært viktig, men kanskje mest som et appetittdempende middel under en slankekur.

Bare ikke overdriv: Slankende mor døde av for mye vann

 

Bare litt spredte tanker om vann…

4 kommentarer til «Vann som slankemiddel»

  1. Jeg glemte å si at det er enda viktigere på en lavkarb-kur å få i seg nok vann. Det er fordi nyrene blir mer belastet på en slik kur, dette skyldes det høye protein og fettinnholdet vi inntar.

    En annen liten ting er: Dersom vi drikker mer vann så tyr vi kanskje ikke til drikker med høyt kaloriinnhold, slik som sukkerholdig brus eller juice.

  2. Som lavkarbo «freak» for øyeblikket så har jeg fått merke at det å drikke nok vann er ekstremt viktig. Spesielt etter en periode i ketose tørster kroppen etter vann. Jeg som til vanlig og i 20 år har vært svoren cocacoliker, klarer ikke cola lengre, men bare MÅ HA vann. Det er jo egentllig bare kroppen som gir beskjed om hva den vil ha og ikke vil ha, så det er jo grei skuring. Har vært oppe i 5 liter om dagen for at kroppen skal være fornøyd. Fikk litt «hikke» av den artikkelen om hun som døde av for mye vann, men skjønte at det var fordi det ble inntatt i løpet av kort tid og da stiller jo saken seg litt annerledes. Masse vann er sunt uansett, helt sikkert 🙂

  3. En annen ting : prøvde å legge meg til som følger til bloggen din, men vet ikke om jeg klarte det. Kan du legge ut en sånn subscribe sak på bloggen din ?? Vært artig å fått med seg det du skriver, da er det greit med en «pling» i innboksen når det foreligger nye innlegg 🙂

    1. Hei, er usikker på hvordan jeg gjør det, men skal få sjekket det.
      Tusen takk for kommentarene forresten!

Legg inn en kommentar