Å gå tur for å slanke seg, del2

Endelig kjennes det lettere å gå tur,  og med det  mener jeg ikke at nå klarer jeg å gå rundt huset i motsetning til bare langs en vegg før.
Nei, nå går jeg, i relativt ok tempo, et par times tur.

Kostholdsendringer er det viktigste, men det er mange fordeler i det å bevege seg og kombinasjonen av å trene og å endre kostholdet er en killer.

Hvis noen er interessert så har jeg noen tips:

Jeg har en kamerat som er skikkelig “power walker”. Han ser på hva han spiser, men sulter seg slettes ikke. Han har rett og slett gått bort 40 kilo, ikke dårlig hva? Han går to timer daglig, han går HVER dag, dette har han gjort i mer enn to år nå.

Han har vært min inspirasjon og jeg har spurt litt om hva jeg bør gjøre, og hva jeg ikke bør gjøre.

1 Prøv å gå litt lengre for hver dag.
Det er lett å komme inn i en komfortabel rytme og det vil ikke få deg noen steds. Det gjelder å pushe seg selv, lag dine egne små mål hver dag. Dette er noe av det vanskeligste, spesielt nå midt på vinteren. Kaldt som faen!

2 Helsen og kondisen vil bli bedre.
Dette kan virke selvsagt, men for en tung person som akkurat har starta prosessen så kan det være vanskelig å fatte. De to første ukene kan virke knallharde, men så kommer forandringene snikende, små endringer til å begynne med deretter større og bedre! Gangen vil bli mer, jeg vet ikke helt hva jeg skal kalle den, hoppende eller gyngende. Det vil bli mye letter å gå lengre distanser. Kjenner til og med på gode dager at jeg får lyst å løpe, men vet erfaringsmessig at da går knærne til helsikke. Tålmodighet, tålmodighet…

3 Kjøp noen skikkelig gode gåsko, og noen klær du kan bruke i kaldt og vått vær.
Det er ingenting som er verre enn å bli syk akkurat når det begynner å gå lettere, når du kommer inn i “the walking zone”. Pass på deg selv!

4 Gåing hjelper mot depresjoner, og er bra for hjernen på andre måter også.
Hvis du har hørt uttrykket: “Gå det av deg”, da er det dette de mener. Jeg kvitter meg med stress og annet personlig shit som har samla seg opp og som er med å blokkere fornuften min.

Medicinenet sier:
“Walking for 30 minutes, three to five times per week for 12 weeks reduced symptoms of depression as measured with a standard depression questionnaire by 47%.”

Jeg tror på det. Etter at jeg begynte å gå, tenker jeg bedre, klarere.

5 Gå med musikk.
Det er lettere å gå til en beat, og det muliggjør lengre turer. Helt sant.

New York Times sier at:
“Studies have shown that listening to music during exercise can improve results, both in terms of being a motivator (people exercise longer and more vigorously to music) and as a distraction from negatives like fatigue.”

Andre fordeler er jo at du får hørt all den fine musikken du har samlet opp gjennom årene. Jeg er en stor musikkelsker, og på turene mine oppdager jeg ny musikk eller gjenoppfdager gamle favoritter. Det er SÅ mye bra gåmusikk!

6 Hvis du får vondt i ryggen eller at du får kramper i føttene, forsøk å gå i litt mer mykt og variert terreng.
Gå på stranden, i skogen, på en eng – jeg tror dere forstår hva jeg mener.
Ryggen vil bli bedre og leggene vil bli sterkere, det gjelder bare å ikke gi opp. Det kan hende at leggene verker som ville helvete de første 30 minuttene, stopp opp, ta en hvil i noen minutter, sitt ned. Når du starter å gå igjen vil musklene ha myknet opp og det vil være letter å fortsette. Det er min erfaring.

7 Få deg en gå-venn.
Jeg har en hund. Jeg liker å ikke prate så mye når jeg går. Jeg liker hunder og det er greit med selskap. Det er dessuten mye vanskeligere å hoppe over en tur når du vet at din firbente gå-venn må ha turen sin. Hvis du har tenkt å anskaffe en hund for turgåing, så bør du tenke på hvilken hund du vil ha, det er ikke alle hunder som egner seg for lange turer.

8 Motiver deg selv.
Hvis noe virker for deg, bruk det. En belønning, å jage sin egen rekord, hva som helst. Jeg bruker en skrittteller-app, syns det er motiverende å se fremgangen ved hjelp av den.

9 Varier gåturene, forandre ruten fra tid til annen.
Jeg går i en loop, det betyr at jeg ikke går til et sted og så tilbake. Ruten min er en stor sirkel. Jeg varierer litt, men det er stort sett samme ruten hver dag. Tidliger, da jeg trengte variasjon, fikk jeg konen min til å kjøre meg langt bort, og så måtte jeg gå hjem igjen selv. Noen ganger går jeg ruten min i motsatt retning. Gjør ting for at gåturen skal føles mer interessant hvis du føler at det holder på å bli rutine.

God tur!

Legg inn en kommentar