Bevisst spising

“Mindful eating” – er det engelske begrepet, som forøvrig er mye bedre enn det norske: Bevisst Spising. Å være “mindful” i alle dine gjøremål er en veldig utbredt metode innen meditasjon og personlig utvikling, så det er ikke så rart at det har blitt et stort tema innenfor slanking også. Mindfulness betyr å stoppe opp og tenke over det man gjør akkurat nå, en bevisstgjøring av eget handlingsmønster. Og å forsøke å stenge ute alle andre distraherende tankemønster. Det innebære en rekke andre ting også, men det skal jeg komme tilbake til en annen gang/annet innlegg. Det er ikke så lett, det krever trening.Det finnes hjelpemidler for å oppnå dette. Det viktigste er å føre en dagbok over hva man spiser og hvordan man trener.
I en undersøkelse (2008) fra USA mener man å kunne bevise at å føre en slik logg vil føre til dobbelt så mye vekttap. 1685 deltakere ble fulgt gjennom 20 uker. Undersøkelsen viste to ting: Menn mister vekt mye raskere enn kvinner dersom de øker aktivitetsnivået, og: de som førte en logg tok av dobbelt så mye. Dette er interessant og oppløftende, i tillegg samsvarer det med egne erfaringer. Det er meget viktig å skrive ned hva man spiser og hvor mye en trener.En ting er å få satt ned alt du visste fra før av at du spiste, men det viktigste er å få avdekket alle ekstramåltidene og kalorifellene som vi ikke tenker på, men som sniker seg inn.

I dag har de fleste av oss såkalte “smart telefoner”, dette kan være et meget nyttig hjelpemiddel i kampen mot kiloene. Det finnes en rekke med programmer både for Iphone og mobiler med android. De kan hjelpe til med innkjøp, telling av kalorier, logge måltider, beregne joggeruter og sette opp treningsprogrammer (og sikkert mye mer). Det som er så fint er jo at vi hele tiden har mobilen med oss, vi behøver ikke vente til vi kommer hjem med å føre inn, vi trenger ikke glemme at vi spiste den isen eller den pølsa på bensinstasjonen.

Jeg bruker programmer som synkroniserer over flere plattformer. Legger jeg det inn på Samsung mobilen, så legges det også automatisk inn på Ipad’en og Mac’en hjemme og på PC’en på jobb. I tillegg ligger det på nettet, slik at jeg kan nå dataene mine uansett hvor jeg er i verden. Fikst og hendig! Ofte legger jeg inn tilleggsopplysninger når jeg kommer hjem, men mat og trening føre jeg inn der og da det skjer.

Det viktigste hjelpemiddelet for meg har blitt programmet Evernote. Det er gratis (men finnes også i en betalingsversjon) og finnes for alle telefoner og datamaskiner. Det er ikke et dedikert program for slanking, men brukes til å legge notater inn i notatbøker som du selv oppretter. Du kan ta bilder og du kan lage avkryssningslister. Har du først begynt å bruke det så kan du ikke tenke deg en hverdag uten. Meget bra!

Jeg bruker også Google Docs i forskjellige varianter.

Jeg kommer tilbake til dette med mindful eating, jeg mener det har noe for seg.

Legg inn en kommentar