Forskning – Periodisk faste

Forskning ved Intermountain Medical Center i Utah avdekker betydelige metabolske forandringer i kroppen vår når vi faster.

For mange er faste forbundet med religiøse ritualer eller sultestreiking, for andre av oss betyr det slanking.Jeg “surfa” rundt på diverse vekttapsblogger da jeg fant enda et forskningsresultat som sier at det (periodisk faste) er bra for helsa, spesielt hjertet. Hjertespesialister ved ovennevnte institutt har funnet ut at det å faste minsker risikoen for hjerte og karsjukdommer, diabetes og at kolesterolet i blodet påvirkes i vesentlig grad i positiv retning.

Denne forskningen bygger på og utvider en undersøkelse fra 2007 (som viste det samme). Nye resultater som har fremkommet er at faste også reduserer andre hjerte- og kar-risikofaktorer, triglyserider (viktig i forbindelse med forbrenningen), vekt(!) og blodsukkernivå. “Disse funnene viser at våre opprinnelige resultater fra 2007 ikke var tilfeldige” sier Dr. Bejamin D. Horne.

Et meget interessant resultat fra forskningen var følgende:
Faste fører til sult og stress. Kroppen reagerer ved å frigjøre mer kolesterol og gjør at kolesterolen primært forbrenner fett (i stedet for glukose(karbohydrater)). Dette minker antall fettceller i kroppen. Jo færre fettceller vi har dess mindre er kroppen tilbøyelig til å gå inn i en insulin resistant tilstand, eller diabetes. Denne forskningen bekrefter også tidligere funn om faste, som at produksjon av veksthormon trigges og at produksjonen øker.  1300 % hos kvinner, 2000% hos menn! (24 timers fasteperiode). Så det hollywoodstjerner betaler titusenvis av kroner for kan vi få gratis gjennom en 24 timers faste.

Er det en representativ studie?
Forskningen omfatter 2 studier, en med 200 personer og en med 30. Det ble gjennomført målinger og tatt prøver (blodprøver og fysiske målinger) både etter faste og etter normal spising.
230 personer er ikke veldig mange, men forskningen ga veldig klare resultater og overrasket forskerne.

Det vil bli foretatt ytterlige undersøkelser mot de prøvene som er innsamlet, og det skal bli spennende å se hva som blir resultatet.

Her er en annen interessant forskningsartikkel fra Januar 2014 som sier omtrent det samme

Legg inn en kommentar